Akne Tedavisi

akne

Akne Tedavisi Nedir?

Akne, her yaşta başa gelebilecek kimi zaman hormonlarla alakalı kimi zaman da çevresel faktörlere bağlı olarak karşımıza çıkabilen bir cilt problemidir. Bu problemle baş edebilmek için çeşitli yöntemlere başvurulur. Akneyi doğru ve hızlı bir şekilde tedavi edebilmek için sebep olan ana faktörü bulabilmek gereklidir. Akne, kıl kökleri veya yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Özellikle ergenlik çağında ciltteki sebum oranı artar. Gözeneklerin tıkanmasıyla birlikte ilk olarak siyah ve beyaz noktalar olarak adlandırılan kapalı komedon çeşitleri oluşumu gözlenir. Siyah ve beyaz noktalar zamanla iltihaplı aknelere dönüşürler. Akne, birçok sebebe bağlı olarak cildin verdiği bir reaksiyondur. Yani sebebini kesin teşhis etmek için birçok tetkik yapmak gerekir. İlaç kullanımı, cildin hormon düzensizliğine bağlı olarak fazla yağ üretmeye başlaması, iltihaplı sivilceler sıkılarak iltihabın deri yüzeyine yayılması, ölü derilerin ciltteki gözenekleri tıkaması akne oluşumu sebeplerindendir.

Akne tedavisinin birçok yolu vardır. Tedavi çeşitlerinin bazıları olumlu sonuç verirken bazılarıysa varolan problemleri çok daha kötüleştirmektedir. Bu noktada seçilecek olan yöntem iyice araştırılmalı ve doğru kaynaklardan bilgi alınmalıdır. Ciltte olumsuz bir reaksiyona sebep olabilecek bakım ürünleri de mevcuttur. Bu yüzden yapılacak bir tedaviden önce ilk adım cilt tipini iyi tanımaktır. Cilt tipine göre bakım ürünleri seçilir ve belirli bir rutinle tedaviye başlanır. Fakat bu süreçte cilt bakımı uygulayan kişi için tedavi süreci efektif sonuçlar vermeyebilir. Kimi zaman yetersiz bilgi kimi zaman da cilt bakım ürünlerinin maliyetleri yetersiz olabilir. Bu sebeplerle evde cilt bakımı yapmaktan ziyade işin ehli olan uzman bir güzellik merkezinden yardım almak mantıklı ve daha ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Akne Oluşma Sebepleri

Akne birçok dönemde başa gelebilecek bir çeşit cilt problemidir. Bu cilt sorununu çözmek için yapılacak ilk ve en önemli adım sebebini anlayabilmektir. Yanlış ve gereksiz bir tedavi uygulamak akneleri iyileştirmez hatta çoğalmalarına yol açabilir.

Genetik Faktör: Akne oluşumunun sebeplerinden ilki genetiktir. Çoğu hastalık aileden kalıtsal olarak aktarıldığı için akne sebebi araştırılırken aile bireylerine bakılmalıdır. Aile üyelerinde akne problemi yaşayan başka kişiler mevcutsa kişinin yaşadığı problem genetiktir denilebilir. Kişinin anne ile babası gençken akne problemiyle karşılaştıysa bunu çocuğun da yaşaması çok yüksek ihtimaldir. Bu yüzden genetik olup olmadığına bakmak önemli bir ipucudur.

Androjen Hormonu: Androjen her insanda böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir çeşit cinsellik hormonudur. Bu hormon insanlarda 11-14 yaş arası daha çok salgılanır. Ergenlik ismi verilen bu dönemde iki cinsiyet de bu hormon değişiklikleri yüzünden daha çok akneye meyillidirler. Bu sebeple yaşanan akne problemleri dönemseldir ve çoğu zaman ileriki yaşlarda geçer.

Bakteriler: Ciltteki foliküllerin kapanması sonucu cilt yüzeyinde yaşayan sebumla beslenen bakteriler daha da çoğalırlar. Ürettikleri kimyasal maddeler cilt yüzeyinde inflamasyona yol açtığı için akne oluşumu gözlenebilir.

Sebum Üretimi Artışı: Vücudumuzda bulunan yağ bezleri ergenliğe giriş sonrası androjen salgısının artışıyla birlikte daha çok sebum üretmeye başlar. Bunun anlamı cildin çok daha fazla yağlanmasıdır denilebilir. Yağlı sebumlar gözenekleri tıkar ve bakterilerle birleşerek tıkanma ve komedon problemlerine yol açar.

Sorunun ne olduğunun teşhisi çok önemlidir ve bu konuda en başta uzman bir dermatologdan yardım almak en doğrusu olacaktır.

Profesyonel Akne Tedavi Çeşitleri

Medikal Cilt Bakımı: Medikal cilt bakımı, varolan akneler ve çoğalmasının önüne geçmek için yapılan uzman kontrolünde efektif sonuçlar veren bir çeşit bakımdır. Dermatolog tarafından onaylıdır ve kişiye özel olarak bir akne tedavi programı doğrultusunda uygulanır. Bu sebeplerle tedaviden olumlu bir sonuç alma ihtimali oldukça yüksektir.

Hydrafacial Cilt Bakımı: Hydrafacial cilt bakımı son yıllarda geliştirilmiş bir akne tedavi yöntemidir. El değmeden tek kullanımlık başlıklarla yapılır. Akne ve skarlar için son yıllarda cilt bakımında oldukça sık yer alan salisilik asitli ürünler kullanılır. Salisilik asit içeren serum ve peeling ürünlerinin kullanımıyla akne üzerinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Profesyonel akne tedavisinde kullanılan ürünler sayesinde ciltte akne oluşumunun azalması hedeflenir. Akneler çoğu zaman iz bırakarak iyileşmektedirler. Bu izler de çoğu zaman kötü bir görünüme sebep olurlar. Bu sebeple akne tedavisinde doğru bir cilt bakımı sonrasında akne izi tedavileri de mutlaka yapılmalıdır.

PRP Yöntemiyle Akne İzi Tedavisi: PRP yönteminde tedavi uygulanacak kimseden 8-20 cc kan alınır ve santrifüj edilir. Elde edilen serum küçük miktarlarda deri altına enjekte edilir. Cilt dokusundaki hasarlı bölgeye enjekte edilen bu kan o bölgede onarım süreci başlatır. Cilt gençleştirme yönteminde de kullanılan bu yöntemle akne tedavisinde ardında iz bırakmadan akneleri iyileştirmek mümkündür.

Kimyasal Peeling: Peeling, cildin soyulması anlamına gelen bir çeşit cilt bakım uygulamasıdır. Peeling ile cilt yüzeysel ya da daha derin bir şekilde soyulur ve yerine daha yeni ve sağlıklı bir cildin oluşması hedeflenir. Akne tedavisinin başka bir yöntemi olan kimyasal peeling sayesinde başarılı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte çok sayıda akne tedavisiyle ilgili yöntem bulunmaktadır. Bunlara ek olarak birçok güzellik merkezinde kendi geliştirdikleri yöntemlerle birlikte cilt bakımı konusunda oldukça seçenekli hizmetler sunulmaktadır. Akne tedavisinde önemli olan bir diğer husus da aknelerin iyileşme süreçlerini tamamladıktan sonra ciltte bıraktıkları izlerin tedavisidir. En az akneler kadar zor bir tedavi süreci gerektirir. Bu konuda da işinde uzman ve profesyonel bir güzellik merkezinden yardım almak son derece doğru bir karar olacaktır.

Akne İzi Tedavi Yöntemleri

Karbondioksit Fraksiyonel Lazer Yöntemi ile Sivilce İzi Tedavisi: Aknelerin iyileştikten sonra ciltte oluşturduğu izler için kullanılan ve en etkili sonuçları sağlayan uygulamalardan biridir. Karbondioksit fraksiyonel lazer yöntemi cildin en üst katmanı olan epidermis hücrelerini soyarak onların yenilenmesi için uygun ortam oluşmasını sağlar. Aynı zamanda da daha alt katmanlarda kolajen üretimini tetikler ve bu sayede cildin kendini yenilemesini içerden de destekleyen bir tedavi yöntemi sunmuş olur. Akne izleri konusunda oldukça başarılı olan bu yöntem sayesinde birçok tedavide olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

Altın İğne ile Sivilce İzi Tedavisi: Altın iğne yöntemi karbondioksit fraksiyonel lazer ile veya tek başına uygulanabilen bir yöntemdir. Ana hedefi ise ciltte en eski oluşum göstermiş olan skarları tedavi etmek ve cilt yenilenmesidir.

Karbon Peeling ile Sivilce İzi Tedavisi: Karbon peeling seans süresi kısa olmasına rağmen oldukça efektif sonuçlar alınabilen özelliğe sahip olarak akne izi tedavisinde etkili bir tedavi olarak kullanılmaktadır.

Salt Facial ile Sivilce İzi Tedavisi: Sivilce izi tedavisinde diğer yöntemler kadar hızlı ve efektif olmasa da hala kullanılan bu yöntemde de gözle görülür başarılar elde etmek mümkündür.

Baby Face Beauty ile Sivilce İzi Tedavisi: Sivilce izleri için özel olarak üretilen aktif içeriklere sahip formülasyondaki cilt bakım ürünleri kullanılan ve ilk seanstan itibaren gözle görülür bir etkiye sahip, tedavi bitiminde bebek surat görüntüsü vaat eden bir bakımdır. 4-6 seanstan oluşan bir cilt bakım seans süreci ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Dermapen ile Sivilce İzi Tedavisi: Cilt yenileme konusunda en eski yöntem olan dermapen yıllar içerisinde başarılı sonuçlar alınması sebebiyle klasikleşmiştir ve sonuçları konusunda güven vericidir. Dermapen çoğunlukla eski oluşumlu sivilce izleri konusunda kullanılır ve diğer tedavilerle birlikte kombinlenebilir.