Siğil Tedavisi/Molloscum Tedavisi

sigil tedavisiSiğiller, HPV virüsü kaynaklı olarak oluşmakta ve lezyon olarak tanımlanmaktadırlar. Genellikle temas yoluyla bulaştığı bilinir. Ortak kullanım alanları olarak geçen sauna, havuz gibi alanlarda bulaş riski çok daha yüksektir. Bunun yanı sıra kişiden kişiye temasta olduğu gibi ortak kullanılan eşyalardan dolayı da bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Siğiller insan vücuduna yerleştikten sonra uzun bir kuluçka dönemine girmektedir. Bu da genel olarak bir ay ila altı ay arasında değişkenlik göstermektedir. Vücuda yerleşmesinin sonrasında genel olarak ten renginde, sert kabarcıklarla birlikte kendini belli ettiği bilinmektedir.
Çoğunlukla estetik açıdan kaygıya neden olan siğiller, her zaman ilaçla tedavi edilememektedir. Bundan dolayı bazı etkili siğil tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde radyofrekans gibi seçenekler de yer almaktadır. Bu yöntemler genel olarak başarılı sonuçlarla karşılaşmanızı sağlamaktadır. Aynı zamanda siğillerin farklı çeşitlerinin olması tedavi süreçlerinin de değişiklik göstermesine neden olabilmektedir. Siğil tedavisi, molloscum tedavisi sırasında öncelikli olarak belirtiler baz alınmalıdır. Yani siğilin varlığının belirlenmesi, çeşidinin görülmesi, tedavi sürecinin de en iyi şekilde tamamlanmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle tedavi yönteminin uzman hekimce belirlenmesi, istenilen sonuçlarla bir araya gelmeyi mümkün hale getirmektedir. Hatta sürecin istediğiniz şekilde devam edebilmesi kapsamında uzman doktorlardan ve yeni nesil tedavi yöntemlerinden destek almanız önemli bir avantaj olarak yorumlanmaktadır.

Siğil Tedavisi/Molloscum Tedavisi Nasıldır?

Siğil tedavisi, molloscum tedavisi sabır gerektiren bir süreç olarak bilinmektedir. Uzun bir tedavi olarak yorumlanması da mümkündür. Bunun en büyük nedeniyse siğil tedavisinin tekrarlayabilme ihtimalidir. Siğiller tedavilerle birlikte yok edilseler de yeniden ortaya çıkmaları gibi durumlar da mümkündür. Tedavi işleminden sonra hastaların kontrollerinin yapılması da önemlidir. Hatta bu süreç içerisinde, altı ay boyunca hastaların kontrole girmesi gerekir. Bunun için de belirli aralıklarla kontrollerin sağlanması önemli bir durumdur.
Kişilerde yeniden var olan siğillerin gözlemlenmesi, gerekli müdahale işlemlerinin yapılması gibi durumlar da öne çıkmaktadır. Eğer tedavinin sonrasındaki altı ayda herhangi bir siğil çıkma durumu yoksa, o zaman sorunun tümüyle ortadan kalktığını düşünmek mümkündür. Bunun yanı sıra siğil olumu sırasında başarılı sonuçlar almak oldukça önemlidir. Çünkü siğiller, virüs kaynaklı bir hastalık olarak bilinir. Sürecin en iyi şekilde tamamlanması, istenilen sonuçların elde edilmesi de bu yüzden büyük bir önem arz etmektedir. Diğer yandan uygulama sırasında doktorunuzun önerilerine uymanız, atlamamanız gereken detaylar içerisinde yer almaktadır. Bunlarla birlikte bağışıklık sisteminizin güçlenmesi adına omega-3, çinko, beta glukan gibi besin desteklerinin alınması da önerilmektedir.

Siğil Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Siğil tedavileri birden fazladır. Uygulanan tedaviler, yakma, dondurma, lazer, radyofrekans olarak çeşitlendirilebilmektedir. Bunlardan da detaylı olarak bahsetmek gerekirse yakma yani elektrokoter uygulaması, yüksek frekansı olan radyofrekans dalgalarıyla ani ısı verilmesi durumdur. Verilen ani ısıyla birlikte lezyonlar yakılmaktadır. Bunun yanı sıra işlemlerin ağrısız şekilde tamamlanması için lokal anestezi desteğinin alınması gerekmektedir. Yakılan bölgelerin kabuklanması akabinde kendiliğinden iyileşmesi gibi süreçlerin devam etmesi de mümkün görülmektedir. İyileşme süreciyse genel olarak on ila on beş gün gibi bir süreyi kapsamaktadır.
Dondurma tedavisi, kriyoterapi olarak isimlendirilmektedir. Bu siğil tedavi çeşidiyle birlikte siğil dondurulmaktadır. Siğil üzerine sıvı nitrojen gazı kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra uygulama sırasında açık yara oluşumu söz konusu değildir. Yani açık yaranın olmaması enfeksiyon riskinin de bulunmaması anlamına gelmektedir. İyileşme süreci için beş ila on günlük bir süreç yeterli olmaktadır. Kullanılan tedavi yöntemlerinden bir diğeri de lazerle siğil tedavisi olarak bilinmektedir. Lazer siğil tedavisi, genel olarak diğer tedavi yöntemlerine direnç gösteren siğiller için tercih edilmektedir. Etkisi daha fazladır ve derinin kalın olduğu bölgelerde tercih edilebilmektedir.
Kullanılan tedavi yöntemleri içerisinde radyofrekans tedavisi de bulunmaktadır. Bu yöntem içerisinde çevre doku ısıdan korunmaktadır. Aynı zamanda iyileşmenin çok daha kısa sürede gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Genel olarak beş ila on günlük bir iyileşme süreci barındırmaktadır. Kullanılan tüm yöntemler de uzman eşliğinde yapılması gereken, öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere odaklanılan uygulamalardır. Böylece istenilen sonuçların alınması çok daha kolay olmaktadır.

Siğil Tedavisinin Süresi Nedir?

Siğil tedavisinin süresi, uygulanılan tedaviye göre değişmektedir. Aynı zamanda tedavisi çeşidinin yanında lezyonların ebatları da göz önünde bulundurulmaktadır. Lezyonların genişliği, siğil tedavisinin sürecini direkt olarak etkilemektedir. Siğil tedavisinde ortalama seans süresi beş ve yirmi dakika arasında değişmektedir. Aynı zamanda kişinin bağışıklık sistemi, siğilin yapısı, siğilin derinliği gibi noktalarda da değişikliklerin olmasına neden olabilmektedir.
Çoğunlukla uygulamalar için tek seans yeterli olmaktadır. Bunun yanında istisnai durumlarda dört beş seans yapılması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda da seansların aralıklarla sürdürülmesi gerekir. İki seans arasındaki sürenin üç dört hafta olması daha doğru görülmektedir. Kişisel faktörlere göre değişiklik görülen tedavi süreci çoğunlukla istenilen sonuçların alınmasını mümkün hale getirmektedir. Siğil oluşumunun tekrarlamaması, bağışıklığın tedavi süresince desteklenmesi gibi durumlar için de süreç, doktorunuzun önerilerine göre ilerletilmelidir.