Tırnak Batması Tedavisi/Tırnak Cerrahisi

tirnak mantariTırnak Batması Tedavisi ve Tırnak Cerrahisi

Tırnak batması, tırnak dokusunun tırnağın köşesine veya kenarının yumuşak et kısmına battığı ve toplumumuzda yaygın görülen bir çeşit tırnak hastalığıdır. En sık ayak başparmağında görülür. Bunun sebebi de ayakların gün içerisinde çoğu zaman kapalı olması ve dar ayakkabı seçimleri olarak bilinmektedir.

Ağrı, kızarıklık, şişme gibi şikayetler ile birlikte sinyal veren bir rahatsızlıktır. Bulunduğu bölgede oldukça küçük bir problem olarak gözükmesine karşın acı verici olabilmektedir. Öyle ki kişiyi günlük yaşamda yürürken bile acı veren bir duruma sokabilmektedir. Eğer zamanında ve doğru bir tedavi ile iyileşme sağlanamaz ise enfeksiyona bile dönüşme riski vardır. Bu yüzden hafife alınmamalı ve mutlaka bir uzman doktora zamanında gösterilmelidir.

Tedavi edildiği takdirde hastaların yaşam kalitesini de yükselten bir çeşit hastalıktır. Önemli derecede iş gücü kaybına sebep olduğu da bilinen bir gerçektir.

Tırnak batması rahatsızlığı bebeklerde ve çocuklarda görülme olasılığı çok daha düşük olan bir problemdir. Yaş olarak küçük olan kimselerde yalnızca yanlış tırnak törpüleme sonucunda oluşabilir ama ihtimali çok düşük olmaktadır. Fakat yine de bebeklerde törpüleme işlemine son derece dikkat edilmelidir.

Tırnak batması yaşayan bebeklerde bu durum onlar için çok acı verici olmaktadır. Bebek ağlayarak acısını belli etmektedir ve ileri boyutlara taşınır ise iltihap dahi kapabilir. Yetişkin ve ergen kimselerde görülme riski ve sıklığı çok daha yüksek olmaktadır. Cinsiyet olarak da erkek bireylerde çok daha sık rastlanmaktadır. Yaygın olarak ayağın en uç kısmı olan başparmakta daha çok görülme riski vardır. Bunun sebebi ise dar ayakkabı ve çorapların giyilmesinin en çok o bölgeyi sıkıştırmasıdır. Bu yüzden ayağı sıkan ürünler giymekten kaçınılmalıdır.

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batması genellikle ayağı sıkan ayakkabılar giyen, ayak tırnaklarını çok kısa kesen veya düz değil de yamuk kesen, ayak tırnağını çok sık yaralayan, tırnaklarına agresif ve uygun bir şekilde olmayan manikür ve pedikür yaptıran, ve ayak tırnakları anormal bir şekilde kavisli olan bireylerde görülen son derece rahatsız edici ve ilerleme riski bulunan bir çeşit tırnak hastalığıdır. Bazı bireylerde ise tırnak boyutu ile tırnak yatağı genişliği oranında dengesizlik mevcuttur ve bu yüzden de tırnak batması gözlemlenebilir.

Ayak tırnakları doğuştan içe kıvrık olan kıskaç tırnak adı verilen kimselerde de tırnak batması oldukça sık görülür. Sonuç olarak çevresel faktörlere bağlı olsa da bazı insanlar bu faktörler olmadan dahi tırnak batması sorununu yaşamaya eğilimlidirler.

Tırnak batması rahatsızlığına yakalanan bireyler cerrahi veya farklı yöntemler ile bu rahatsızlıktan kurtulabilirler. Fakat tedavi sonrasında tırnaklarla ilgili bu faktörlere dikkat etmemek ve yine aynı şeyleri yaparak tırnak batmasına tekrar yakalanabilirler. Yani tedavi edilen tırnak batmasının en az tedavi kadar önemli olan noktası sonrasında da dikkat etmektir.

Tırnak Batmasının Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması çeşitli belirtiler ile kendisini gösteren bir hastalıktır. Belirtilerin başlangıcından sonra durum çok daha fazla ilerlemeden bir doktora başvurmakta fayda vardır.

  • Tırnak yatağında irin veya yayılmakta olan kızarıklık,
  • Tırnağın bulunduğu parmakta ciddi bir ağrı ve rahatsızlık hissi,
  • Tırnak çevresi dokusunda ısı artışı ve akıntı görülmesi,
  • Tırnak çevresinde şişme,
  • Tırnak yatağında hassasiyet,
  • Ağrı gibi belirtiler tırnak batmasının belirtileridir.

Bu belirtilerden en sık görüleni ağrıdır. Tırnak ve tırnağın bulunduğu parmakta görülen ağrı sonrası tırnak batmasından şüphelenilebilir. Ayrıca ağrı ile birlikte tırnağın etrafındaki derinin hassaslaşması, kabarması ve sertleşmesi gibi belirtilerin de tırnak batmasına zemin hazırlayan belirtiler olduğu söylenebilmektedir. Eğer uzun süre tedavi edilmeyen bir tırnak batması rahatsızlığı söz konusu ise enfeksiyon gelişebilir. Enfeksiyon gelişen durumlarda da tırnakta kanama, şişkinlik, iltihap sızması ve enfeksiyon eğer ayak başparmağında ise ayak başparmağını çevrelemekte olan derinin normalden daha da aşırı büyümesinin gözlendiği kayda geçen bulgulardır.

Tırnak Batması Tedavisi

Günümüzde geliştirilen tırnak batması ile ilgili tedaviler sayesinde bu tip bir durum için direkt olarak cerrahi yöntemlere başvurulmasının önü kesilmiştir. Cerrahi yöntemler ile tırnak batmasının tedavisinin uygulanması en son seçenek haline gelmiştir. Cerrahi ameliyat dışında iki yöntem ile bu problem çözülmeye çalışılır.

Tırnak Teli Uygulaması (Orthonyxie) ile Tırnak Batması Tedavisi: Tırnak batması için tırnak teli uygulaması tıpkı diş teli mantığı ile işlev gören bir uygulama olmaktadır. Batık tırnak titanyum ve çelik karışımı, cilt ile reaksiyon oluşturmayan metallerden yapılan bir çeşit telle tedavi edilir. Tırnak yatağı bozulmuş ve yanlardan ete gömülmüş olan tırnak iki tarafından özel teller ile askıya alınır, ortadan sıkıştırılarak yukarıya kaldırılır. Tedavi süresi boyunca tırnağın iyileşmesine bağlı olarak yeniden ayarlanabilen teller elastik yapıda olmaları ile tırnak büyümesinin yatağında olmasını ve batmadan uzamasını sağlamaktadır. Teller ile tedavi etmenin avantajları vardır. Bunlar tellerin takılması esnasında bireyin herhangi bir ağrı ve acı hissetmemesi, batmanın verdiği ağrının kısa sürede ortadan kaldırılması gibi iyi özelliklerdir. Bu noktalara bakılacak olursa tırnak teli ile tırnak batması tedavisi uygulamak oldukça mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda teller, kişinin ayakkabı giymesine herhangi bir engel oluşturmaz bu açıdan kişi günlük hayatına kolaylıkla devam edebilmektedir. Bu yöntem ile tırnak yatağında doğru düzgün bir uzamanın gerçekleşmesi sağlanır fakat tedavi sonrasında tekrar etmemesi adına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayakkabı seçerken özen gösterilmeli, tırnak kesimi yapılır iken dikkatli olunmalı ve ayak darbelerden olabildiğince korunmalıdır.

B/S Bant Uygulaması ile Tırnak Batması Tedavisi: Tırnak batması için bant uygulaması oldukça kolay ve kullanımı basit ve sonuçları son derece iyi olan bir uygulamadır. Alman pediatrist Bernd Stolz tarafından 1988 yılında geliştirilmiştir. Kullanılırken çorap veya ayakkabı içerisinde bireye rahatsızlık hissi vermemektedir. İlk bant takıldıktan sonrasında tırnağın uzama hızına göre tırnak ile birlikte uca doğru uzayan tırnağın üzerindeki bant çıkartılıp yerine yenisi takılmaktadır. İtme ve kaldırma kuvveti ile tırnak yatağının rahatlatılması amaçlanmaktadır.

Tırnak Batması Tedavisinde Tırnak Cerrahisi

Tırnak batmasının tedavisi konusunda en son seçenek olarak bilinse dahi cerrahi yöntemler de oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Şiddetli tırnak batması yaşayan kişiler için uygun görülen cerrahi işlemlerde tırnağın bir kısmı ya da tamamı çıkarılmaktadır. Evde uygulanan tedaviler başarı sağlamıyorsa, herhangi bir uygulamadan iyi bir yanıt alınamadıysa, tırnak batması artık kronikleşmiş ve sürekli olmaya devam ediyorsa veya rahatsızlığı yaşayan bireyde diyabet gibi sorunu hızla ilerletip farklı komplikasyonlar oluşmasına zemin hazırlayacak hastalıklar mevcut ise cerrahi uygulamalara başvurulmaktadır.

Cerrahi ameliyatlarda ilk önce hastalıklı kısım antiseptik bir solüsyon ile temizlenmektedir ve tırnak yatağı bireyin acı hissetmemesi için uyuşturulmaktadır. Uyuşturma işlemi rahatsız edici olabilir fakat sonrasında hasta herhangi bir acı hissetmemektedir. Uygulama öncesi kanamanın kontrol altına alınabilmesi için parmak köküne turnike yerleştirilir ve sonrasında tırnak, yatağından makas ve özel aletler yardımı ile ayrılır. Sonrasında ameliyatın geri kalanı tamamlanır ve hasta tırnak batması sorunundan çok yüksek bir oran ile kurtulmuş olur.