Tırnak Hastalıkları

tirnak hastaliklariTırnak Hastalıkları

Tırnak dokusu parmakların en uç bölgelerinde bulunan ve dış yüzeyde yer alan, cisimlerin tutulması konusunda kolaylık sağlayan, parmak uçlarına destek sağlayan bir epidermis ek yapısı olarak bilinmektedir.
Tırnak dokusunun şekli dikdörtgendir ve dışarı doğru konvekstir. Yapısı içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerden dolayı serttir ve saydamdır. Tırnaklar, tırnak yatağı üzerinde uzamaktadırlar. Tırnak üzerindeki yarım ay şekline benzeyen açık renkli alana lunula adı verilmektedir. Sağlıklı bir insanda tırnaklar bir hafta içinde 0.9 mm uzamaktadırlar. Her el ve her parmağa göre uzama hızları değişim göstermektedir. Sedef hastalıklarına sahip insanların tırnakları çok daha hızlı uzarken liken planus isimli deri hastalığına sahip insanlarda ise tırnak dokusu çok daha yavaş uzama gösterdiği bilinmektedir.

Vücudumuz sistemler bütünü olduğu için en ufak bir bozulma diğer bir dokuya da yansıyabilir. Hastalıkların belirtileri vücudun birçok farklı bölgelerinde kendilerini gösterebilirler. Diyabet, nörolojik ve romatizma hastalıklarının çoğunda ilk belirtiler ayaklarda ortaya çıkmaktadır. Ellerimiz ve genellikle günün büyük çoğunluğu ayakkabı içerisinde olan ayaklarımızın tırnak sağlığı zaman zaman bozulabilir.

Tırnak hastalıkları deri hastalıkları adı altında incelenmektedir. Tırnaklarda görülebilecek en yaygın rahatsızlıklardan bir tanesi tırnak dokusunu bir yere sıkıştırma sonucu oluşabilecek morarmadır. Bu tür durumlarda tırnak uzayarak renk değişikliği gözlemlenen bölge yenilenmiş olur.

Tırnak Hastalıkları Nelerdir?

Kaşık Tırnak Hastalığı (Koilonychia): Kaşık tırnak hastalığında tırnağın şekli konkav bir biçimdedir ve kaşık şekline benzemektedir. Deforme bir görünüme sahiptir. Sık olarak ilk üç el tırnağında görülür ve ayak tırnaklarında görülme olasılığı düşüktür. Genel olarak demir eksikliği anemisi ile birlikte ortaya çıkan bir durum olmaktadır. Bununla birlikte birtakım dermatolojik hastalıklar, sistemik hastalıklar, beslenme düzeninin kötü olması, enfeksiyona bağlı gelişen hastalıklar ve genetik yatkınlığın olması bu tip tırnak hastalığının görülmesine yol açan faktörlerdendir. Tedavisi nasıl olur sorusuna ise sebep olan ana problemin iyileştirilmesi olarak cevap verilebilir. Esas hastalığın ortadan kaldırılması ile tırnaklarda iyileşme gözlemlenebilir. Fakat bazı hastalıklarda bu tür tırnak yapısının iyileşmesi mümkün olmamaktadır. Gerekli tetkik ve tahlillerle uzman bir doktorun tedavisi ile kaşık tırnak hastalığı tedavi edilmelidir.

Kerpeten Tırnak Hastalığı (Pincer): Kerpeten tırnak hastalığında tırnak şekli deformasyonu tırnağın kendi içerisinde döner bir rulo şeklini alması ile oluşmaktadır. İçeriye doğru kıvrılan tırnak, tırnak yatağına batmaktadır. Genel olarak sebebi dar ayakkabı giymek ve yanlış tırnak uygulamaları olarak bilinmektedir. Genetik rahatsızlığa sahip bireylerde de görülme olasılığı artmaktadır. Tedavisi konusunda da tırnağın yumuşaması amacı ile üre içeren maddeler kullanılabilir. Tırnak tamamen çıkmayacak şekilde çekilebilir. Bazen de tırnak yatağı cerrahi işlemler ile düzeltilerek tırnağın düzgün bir şekilde uzaması amaçlanabilir. En uygun tedaviye başvurulacak olan uzman doktor karar vermektedir.


Raket Tırnak Hastalığı (Brachyonychia): El baş parmağının en uç kemiği normal parmaklardaki kemiklere oran ile daha geniş ve kısa olmaktadır. Bu nedenle de tırnak yatağı çok daha kısadır. Bu duruma da raket tırnak denmektedir. Kadın bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir ve altta yatan herhangi bir hastalığa bağlı olarak gözlenmez.

Tırnak Mantarı Hastalığı (Onikomikoz): Onikomikoz olarak da bilinen tırnak mantarı hastalığı el ve ayak tırnaklarında ortaya çıkan ve yaygın olarak görülme ihtimaline sahip bir çeşit enfeksiyon türüdür. Tırnak mantarı vücut sağlığını tehdit eden bir rahatsızlık değildir fakat yaygın gözlemlendiği için ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu söylenebilir. Tırnak mantarı enfeksiyonu tırnak içinde derinleşmeye başladıkça tırnak renginde solma ve tırnağın kalınlaşması, kenarlarının parçalanması veya dağılması gibi durumlar gözlemlenebilir. Tırnak mantarı bazen tek bir tırnakta olabilirken bazen yayılım göstererek diğer tırnaklara da bulaşabilmektedir. Genellikle diyabet gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda vücut birçok rahatsızlığa çok daha açık olacağı için tırnak mantarı gözlemlenme oranı yüksektir. Tırnak mantarı her yaşta gelişebilmektedir fakat yine de görülme oranı yetişkin ve yaşlı kimselerde çok daha yüksek olmaktadır.

Tırnak mantarı, bireyde fiziksel bir ağrıya sebep olabileceği gibi kişiyi iş hayatı ve sosyal yaşamda da rahatsız edebilmektedir. Tedavisi mümkündür fakat ortadan tamamen kaldırılması uzun zaman almaktadır. Tırnak mantarı kendi kendisine geçen bir hastalık olmadığı için uzman bir doktor yardımına başvurulmalıdır. Doktor, birey için ağızdan alınan veya doğrudan tırnaklara uygulanabilen antifungal özellikte ilaçlar reçete etmektedir. Bazı durumlarda ikisi de birlikte bir tedavi stratejisi uygulanabilir. İkisi birlikte uygulanan tedavilerin başarı oranı oldukça yüksek olmaktadır ve iyileşme sürecini kısaltmaktadır. İlk olarak denenecek olan tedavi yöntemi genellikle oral antifungal ilaçlardır çünkü içten bir tedavi ile dışardan uygulanacak olan kremlerden daha hızlı mantar enfeksiyonunu temizlemektedirler. Bu ilaçlar enfeksiyonu kurutarak tırnağın çok daha sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlarlar. Tedavi süreci 6 ile 12 hafta arasında değişir fakat tırnağın tamamen uzama süreci ile alakalıdır. Oral ilaçlar mantar enfeksiyonunu iyileştirdikleri gibi çeşitli yan etkiler de gösterebileceği için tedavi süreci boyunca çeşitli kan tahlilleri ile vücudun genel sağlığına bakılması oldukça önemli bir noktadır. Bu tür ilaçlar karaciğer sağlığı yeteri kadar iyi olmayan veya bazı ilaçları kullanan insanlar için önerilmemektedir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise mantar önleyici bir çeşit oje kullanımıdır. Bu oje mantarlı tırnağa günde bir kez uygulanmaktadır. Bir hafta kullanıldıktan sonra tırnakta biriken oje katmanları alkol ile silinerek temizlenir ve tekrardan sürülmeye başlanır. Bu tedavi uzun vadede iyileşme gösterir ve diğer tedavilere oran ile başarı oranı biraz daha düşük olabilmektedir.

Diğer bir tedavi yöntemi olan topikal kremler ile olan tedavide enfekte olan tırnak inceltildikten sonra ıslatılıp temizlenir ve mantar kremi sürülür.

Bazı vakalarda ise herhangi bir tedavi iyileşme açısından yanıt vermez. Bu tür şiddetli ve ağrılı vakalarda ise doktor birey için cerrahi işlemler ile tırnağın kalıcı olarak çıkarılmasını önerebilir. Tırnağın kalıcı çıkarılması ile mantar probleminden kesin olarak kurtulunabilir fakat böyle bir tedavi için her yolun denenmiş ve bir sonuç elde edilememiş olması gerekmektedir.

Tırnak mantarının önlenmesi için tedavi ile birlikte çeşitli önlemler almak mümkün olabilmektedir. Bu önlemler ile sadece mantar değil birçok bakteriyel enfeksiyonun da önüne geçilebilmektedir. İlk olarak günlük yaşamda eller ve ayaklar düzenli olarak yıkanılmalıdır. Enfekte olan bir tırnak ile temas halinde bulunulması durumunda o bölge dezenfekte edilmelidir. Tırnak mantarından korunmak için alınabilecek bir diğer önlem ise mantarların üreme ihtimali yüksek olan havuzlar, soyunma odaları gibi yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır. Tırnak bakımı yapılan ürünler mutlaka tek kişiye ait olmalı ve işlem öncesi dezenfekte edilmelidir. Bu tip önlemler ile mantar bulaşma riski önemli ölçüde azalmaktadır.

Onikogrifozis Hastalığı: Genellikle ayak baş parmaklarında tırnakta kalınlaşma, tırnak yatağında büyüme görülmektedir. Zaman içerisinde boynuz şekli alan bir tırnak yapısı gözlemlenir. Nadir görülür. Uzama hızını etkiler ve şekli dolayısıyla koç boynuzuna benzetilmektedir. Dar ayakkabı kullanımı en büyük sebep olarak gösterilse dahi çeşitli hastalıklar da bu tip tırnak rahatsızlığını tetikleyebilmektedir.

Tırnaklarda tabakalanma (Onikoşizi): Tırnak uçlarının tabakalara ayrılmasıdır. Bazı kan ile ilgili rahatsızlıkların sonucunda gözlemlenmektedir.


Tırnakta Görülen Yatay Çizgiler: Tırnak büyümesinde bir sıkıntı olduğunu işaret eden bu rahatsızlık çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Stres, alerjik hastalıklar, ilaçlar, kızamık, tifüs gibi enfeksiyonlar, sedef ve pellegra gibi hastalıklar bu rahatsızlığın sebebi olabilirler.

Tırnakta Beyaz Leke: Tüberküloz, nefrit, kan kanseri, kanser metastazı, tifo, siroz, cüzzam, kanser ilaç kullanımı, yanlış tırnak uygulamaları ve daha birçok faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir. Sebebi tahlillerle birlikte iyi bir şekilde araştırılmalıdır.


Tırnakta Splinter Kanamalar: Kalp ile ilgili rahatsızlıklar, çeşitli sendromlar, damarsal hastalıklar ve birçok hastalık sonucu ortaya çıkan tırnak yatağında 2-3 santimetrelik uzunlamasına kanama çizgileridir.

Tırnak Batması: Tırnak batması, tırnakların kenar veya köşelerin tırnağın yanındaki deri dokusuna doğru büyümesi sonucu oluşan bir durumdur ve en çok ayak tırnaklarında görülmektedir. Tırnak batması tedavisi için evde ya da çeşitli yöntemler ile birkaç metot uygulanabilir. Yapılacak olan ilk işlem uzman bir doktora başvurmak ve önerdiği rotada ilerlemektir. Tedavi olmadığı takdirde batık bireyin parmak kemiklerinde enfeksiyona sebebiyet verebilir. Ayrıca ayak ülserlerine, açık yaralara ve enfekte olan bölgeye kan akışının durmasına bile neden olabilir. Bu tip durumların oluşmaması adına erken tanı ve tedavi oldukça büyük önem taşımaktadır.