Yağ Dolgusu

yag dolgusuYağ Dolgusu Nedir?

Yağ dolgusu, vücudun herhangi bir bölümünden alınan yağların, gereksinim duyulan bölgeye aktarılması olarak bilinir. Özel yöntemler kullanılarak alınan yağlar, özel kanüllerle birlikte aktarılmaktadır. Dolgu, vücuttan alınan, doğal bir doku olduğundan ötürü herhangi bir alerji reaksiyonu durumu da söz konusu değildir. Yağların alındığı bölgelerden ilki karın bölgesi olarak bilinmektedir. Bir bölgeden alınıp farklı bir bölgeye aktarılması da yağ hücrelerinin yaşamasına engel değildir. Dolgu maddesi olarak yeni konak bölgelerinde görev almaları mümkündür. Bunların yanında yağ dolgusunun başarı oranı, hücrelerin yaşamasıyla bağlantılıdır. Eğer hücrelerde bir ölüm gerçekleşirse o zaman yağ dolgusunun etkisinin de yok olduğu görülmektedir. Bu da ölü yağların erimesine, yok olmasına neden olmaktadır.
Basen, göbek gibi bölgelerden alınan yağ hücreleri, santrifüj ve yıkama gibi işlemlerden geçirildikten sonra gerekli bölgeye uygulanmaktadır. Lipofilling olarak da bilinmektedir. Kullanımı sırasında birden fazla avantajla karşılaşılmaktadır. Uygulama sırasında uzman desteği almak bir hayli önemlidir. Bunun yanı sıra uygulama öncesi ve sonrası hakkında uzmanınızın önerilerini dikkate almanız, bu konuda bilinçli olmanız gerekmektedir.

Yağ Dolgusunun Etkileri Nelerdir?

Yağ dolgusu etkileri uygulama oranlarının artmasına neden olmaktadır. Avantajlarını gözden geçirmenin yanında ilk karşınıza çıkacak olan seçenek, alerji riskinin sıfır olmasıdır. Hazır dolgularda bulunan küçük orana karşılık tamamen güvenli bir yöntem olarak anılmaktadır. Hazır dolgular belirli bir alan üzerinde uygulanırken yağ enjeksiyonları vücutta geniş bölgeler üzerinde de uygulanabilmektedir.
Uygulanan bölge üzerinde talep edilen hacim ve dolgunluğu mümkün hale getirmektedir. Aynı zamanda doku ve deri kalitesinin artması, olumlu yönde etkilenmesi gibi artıların bulunduğunu söylemek de mümkündür. Yağ dolgusu uygulamaları sayesinde kök hücre öncüleri sayesinde kan dolaşımının artığını söylemek de mümkündür. Etkisi geçici olan, hazır dolgulara kıyasla çoğunlukla kalıcı olarak tanımlanmaktadır.
Vücutta dolgu işlevi gören, vücudun kendine ait olan dokular olarak bilinen yağlar, birçok estetik kaygı için kullanılmaktadır. Vücutta bulunan derin çukurlar, derin kırışıklıklar için destek alınan seçeneklerden biridir. Ayrıca şakaklarda, yanaklarda daha iyi görünüm var olmasını mümkün hale getirmektedir. Uygulama alanlarında daha canlı, genç ve estetik bir duruş var etme açısından etkili bir işlem olarak bilinmektedir.

Yağ Dolgusu Nasıl Yapılır?

Yağ dolgusu, farklı aletler ve teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Genel olarak da yağların alınımda özel liposuction enjektörlerinden destek alınmaktadır. Sonrasında alınan yağlar farklı bir enjektöre aktarılarak yeni bölgeye ulaştırılmaktadır. İşlemlerin içerisinde her iki işlem sırasında da kesik ve dikiş uygulamasına gerek kalmamaktadır. Uygulama sırasında gerekli olansa lokal anestezi olarak bilinmektedir. Hem lokal hem genel anestezi kullanılarak yapılması mümkün olan yağ dolgusu, steril koşullarda yapılmalıdır.
Farklı bölgelere uygulanmasının yanı sıra iyileşme süreci bir iki hafta olarak bilinmektedir. Var olan ödemin geçmesinin süresi, uygulama işleminin konumuna göre çeşitlendirilmektedir. Uygulama içerisinde kullanılan yağ hücrelerinin belirli bir kısmı, vücutta emilmektedir. Son görünümün ne olduğunu, dolgunun nasıl bir sonuç verdiğini görmek içinse ortama bir ay kadar beklemekte fayda vardır.

Yağ Dolgusu Hangi Bölgelere Uygulanır?

Yağ dolgusu, vücutta ihtiyaç duyulan hemen her bölgede kullanılmaktadır. İstenilen bölgelerde var olan estetik problemlerin önüne geçmek için kullanılması mümkündür. Bunların yanı sıra yüzde şakaklarda, elmacı kemiklerinde, yanakta, çene ucunda ve göz altlarında kullanılmaktadır. Vücut bölgesindeyse ellerde, bacaklarda, dekolte alanında, göğüslerde uygulanması mümkündür.
Vücudun belirli bölgelerinde hacim eksikliklerinin yaşanması, ciddi problemlerin olması ve asimetri durumlarında kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Özellikle uygulama sonuçlarının kalıcı olmasını isteyenler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Kalça büyütmek isteyenler, meme asimetrisi sorunu yaşayanlar, bacaklarda çarpıklık ve elde gençleştirme işlemleri için de kullanılması mümkündür. Hastaların vücudunda bulunan yağ dokusunun belirli noktaya transferi için kullanılan etkili sonuçları da beraberinde getirmektedir.

Yağ Dolgusunun Kalıcılığı Nasıldır?

Yağ dokusu kök hücreden dolayı zengin olan, eksik hacmin yerine konmasına yardımcı olan, enjeksiyon yapılan bölgede doku iyileşmesine destek sağlayan uygulamalardan biri olarak bilinmektedir. Yağ enjeksiyonu yapılırken ne kadar bilinçli ve titiz hareket edilirse, dolgunun erime oranı da o kadar az olacaktır. Geriye kalan yağ dolgusu, vücutta kalıcı olarak var olmaya devam etmektedir. Ayrıca sıklıkla sorulan sorulardan biri, yağ dolgusunun kalıcılığında uygulama bölgesinin etkisidir.
Yani yağ enjeksiyonu bölgesi yağ emilim oranını değiştirmektedir. Özellikle hareketli bölgelerde yağ dokusu emilimi çok daha fazladır. Alın gibi hareket olmayan bölgelerde yağ hücrelerinin sağ kalması söz konusudur. Yağın alınması için kullanılan teknikler de elbette etkisi olan unsurlar olarak yorumlanmaktadır. İstenilen, kaliteli sonuçların elde edilmesi için uzmanlarınızın önerilerine ve uyarılarına uyum sağlamak, süreci dikkate almak önemlidir.

Yağ Dolgusu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yağ dokusu uygulaması sonrasında yapılacak işlem, hedef bölgeye göre değişiklik göstermektedir. İşlem sonrasında hastanın aynı gün taburcu edilmesi mümkündür. Aynı zamanda yapılan işlem toplamda kırk beş dakika kadar sürmektedir. Enjeksiyon sonrasında buz uygulamasının yapılması önerilenler içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda olası enfeksiyon riskine karşı antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. İşlem öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmanız ve önerilerini, uyarılarını dikkate almanız gerekmektedir.
Yağ enjeksiyonun ardından ödemlerin ve morlukların geçmesi mümkündür. Yapılan bölge üzerinde, bölgenin hacmi de göz önünde bulundurularak iki veyahut üç haftada etkilerin kaybolduğu görülmektedir. Bu da ödem ve morluğun uzun süreli olmadığı anlamına gelmektedir. Yağ dolgusu sonrasında kişilerde ağrı durumu da söz konusu değildir. Gerekli olduğunda ağrı kesici kullanımı da mümkündür. Yağ dolgusunu uygulamasının ardından masaj önerilmemektedir. Erken dönemde kaçınılması gerekenler hakkında da uzman önerileri göz önünde bulundurulmalıdır. Günlük hayata tam anlamıyla dönmenizse toplamda iki üç günü bulmaktadır.